Daniel Rowland

Viool

NL: Het spel van de Nederlands/ Twents/ Engelse violist Daniel Rowland wordt in the Guardian: ‘’ wonderbaarlijk en betoverend tot in de details’’ genoemd terwijl de Glasgow Herald ‘’ zijn verbijsterende klank en unieke geconcentreerde intensiteit’’ roemt. Op het internationale podium heeft Daniel zich gevestigd als charismatische en avontuurlijke speler met een breed repertoire van Vivaldi en Brahms tot Schnittke en Ferneyhough. Hij speelde de afgelopen seizoenen talloze solo concerten ( Berg, Elgar, Glass, Lindberg…) van Tromsø tot Kaapstad, met dirigenten als van Zweden en Holliger en is te gast op toonaangevende festivals. Daniel is eerste violist van het beroemde Brodsky Quartet met wie hij vele CD’s opnam en in 2017 de hoofdrol speelde op het Prinsengrachtfestival.

Hij vormt een duo met de pianiste Natacha Kudritskaya. Zij namen recent twee veel geprezen CD’s op: ‘’Les années folles’’ en een CD met sonates van Enescu.
Daniel is professor aan het Royal College of Music in Londen. Hij speelt op de ‘’Ex-Rode’’ Guarneri del Gesu ( Cremona 1736), in bruikleen van het NMF in Amsterdam.
Daniel werd geboren in Londen en kreeg op zijn vijfde een viool van zijn ouders. Hij groeide op tegenover de Stiftskerk en studeerde bij Davina van Wely, Herman Krebbers, Victor Liberman en Igor Oistrakh. Zijn ontmoeting met Ivry Gitlis was een belangrijke muzikale impuls en leidde aanvankelijk tot lessen en later tot samenwerking op het podium.
Hij behaalde verschillende belangrijke prijzen waaronder de eerste prijs van het Oskar Back Concours in het Concertgebouw in Amsterdam.
Daniel woont in Amsterdam maar is meestal op reis.

EN: Daniel Rowland is known in international music circles as a colorful, adventurous and communicative musician, full of surprises. In recent years he has performed violin concertos by such composers as Elgar, Korngold, Berg, Prokofiev and Ferneyhough, all the way from Norway to South Africa, werking with conductors such as Jaap van Zweden, Francois Xavier Roth, Lawrence Foster and Rossen Milanov. His passion for chamber music has also taken Rowland’s music-making to numerous international festivals. His musical collaborators include Ivry Gitlis, Heinz Holliger, Lars Vogt, Gilles Apap, Marcelo Nisinman, Willard White and Elvis Costello. Rowland is also first violin with the distinguished Brodsky Quartet, and performs in acclaimed duo’s with the pianist Natacha Kudritskaja, cellist Maja Bogdanovic and the guitarist Alberto Mesirca. He is a professor at the Royal College of Music in London. He is also founder and Artistic Director of the Stift Festival, now in its 15th year.