DE STIFTSKERK

Het centrale gebouw op Het Stift is in alle opzichten de Stiftskerk. Niet alleen vanwege haar omvang, ouderdom en religieuze betekenis, maar ook omdat zij alle eeuwen door, in alle episodes uit de geschiedenis van Het Stift, actief heeft gefunctioneerd. In de Middeleeuwen als klooster- en parochiekerk, daarna als Stiftskerk van de Hervormde gemeente. In deze laatste hoedanigheid functioneert zij nog steeds. De betekenis van de overige gebouwen is over het algemeen maar tot een bepaald tijdvak beperkt gebleven.

Twickel

Vlakbij Delden in Twente ligt landgoed Twickel, bijna zeven eeuwen oud en 4.300 hectare groot. Kenmerkend zijn het kasteel, de historische boerderijen en het kleinschalige coulisselandschap. 
Een cultuurlandschap waarin bossen met eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen, akkers en weilanden omzoomd met houtwallen elkaar afwisselen.
Op het landgoed bevinden zich 148 boerderijen {herkenbaar aan de zwart-witte luiken} twee watermolens, een watertoren en houtzagerij. Cultuur en natuur gaan op Twickel harmonieus samen.

Buitenplaats Het Hakenberg

De Buitenplaats Landgoed Het Hakenberg ligt op de stuwwal in het Nationaal Landschap Noord-Oost Twente in de driehoek Oldenzaal/Denekamp/ De Lutte en is begin vorige eeuw aangelegd als fabrikantenbuitenplaats in Engelse landschapstijl door de landschapsarchitecten Wattez en Copijn.
Bij de aanleg van de buitenplaats is optimaal gebruik gemaakt van de voor Nederland bijzondere terreinsituatie namelijk een reliëfrijk landschap met een heuveltop. Vanaf deze top is het silhouet van het Slot Bentheim aan de horizon te zien. Het landhuis in chaletstijl – ontworpen door streekarchitect Jan Jans – is onlosmakelijk onderdeel en letterlijk hoogtepunt van de aanleg op Het Hakenberg. De koepel nabij het landhuis is oorspronkelijk het vertrekpunt voor de aanleg in die zin dat bij de aanleg alle zicht en lichtlijnen hier hun oorsprong vonden.

Het Buitenplaatsgedeelte – ongeveer 13 hectare – van Landgoed Het Hakenberg is in particulier bezit, het omliggende gebied is eigendom van Natuurmonumenten. Na herstel en restauratie in de periode 2010/2016 is wederom ruim 200 jaar cultuurgeschiedenis – van herenkamer, theekoepel, tot buitenplaats in Engelse landschapsstijl – vrijwel onaangetast aanwezig en waarneembaar.

Rijksmuseum Twenthe

Het museumgebouw werd in opdracht van de familie Van Heek ontworpen door Karel Muller en Anton Beudt. Karel Muller werd wel de vader van de Twentse landhuizen genoemd. Hij ontwierp veel fabrikantenvilla’s in de regio. In Hengelo bouwde hij het tuindorp Het Lansink. Het museum is later enkele malen uitgebreid in de stijl van de oorspronkelijke architectuur.

In de jaren 1994-1996 onderging het museum een grondige verbouwing. Ben van Berkel ontwierp een nieuwe tentoonstellingszaal en een museumcafé. Het bestaande gebouw onderging enkele verbeteringen en werd onder meer volledig geklimatiseerd. De museumtuin werd opnieuw ingericht door landschapsarchitect Lodewijk Baljon. Hij werd in 2004 onderscheiden met de prestigieuze Award of Merit 2004 van The American Society of Landscape Architects voor zijn ontwerp voor de museumtuin.

Grote Kerk Enschede

De kerk met de markante toren, omgeven door grote terrassen, was tot het einde van de vorige eeuw in gebruik bij de Nederlands Hervormde Gemeente. De imposante kerkzaal, het schip, is nog steeds bezit van de Protestantse Gemeente Enschede en wordt beheerd door de Stichting Schip Grote Kerk Enschede.

De Museumfabriek

De Museumfabriek is een echt familiemuseum waar de toekomst wordt ontdekt. Door te leren, spelen, werken, denken, experimenteren en te dromen. In het nieuwe museum is de verbeelding aan de macht. De tentoonstellingen in de Museumfabriek inspireren jong en oud om te leren en zelf dingen te bedenken, uit te proberen en in elkaar te zetten. Dat kan in de fabriek.

De historische collecties van de Museumfabriek zijn altijd de grote inspiratiebron. Zij vertellen verhalen, brengen de geschiedenis van Twente tot leven, leggen verbanden met het heden en bieden houvast bij het ‘maken van de toekomst’.

Museum de Museumfabriek is dus niet een natuurhistorisch museum, of een kunstmuseum, een oudheidkamer of een techniekmuseum. De Museumfabriek is het allemaal en allemaal tegelijkertijd. De Museumfabriek is de academie van verbeelding.In het museum bruist het van de activiteiten voor jong en oud. Er is steeds een uitgebreid programma met meet-ups voor zowel volwassenen als kinderen met lezingen, workshops en bijvoorbeeld kijkavonden in onze sterrenwacht Coenraad ter Kuile.Kom snel kijken, meedoen en beleven in Enschede!

Landgoed Singraven

Landgoed Singraven is schitterend gelegen langs de Dinkel dicht bij het dorp Denekamp. Op het landgoed staan vele bijzondere monumentale gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven, het achterliggende Koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. Singraven biedt een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers, weilanden, moerassen, en de steeds aanwezige Dinkel. Het landgoed heeft hierdoor verrassend veel te bieden: boeiende cultuurhistorie, rustgevende en interessante natuur, actieve recreatiemogelijkheden zoals fiets- of wandeltochten en nog veel meer.

St. Plechelmusbasiliek

De St. Plechelmusbasiliek is rond 1150 gebouwd van Bentheimer zandsteen in westfaals-romaanse stijl. De toren werd omstreeks 1240 aan de kerk toegevoegd. Rond 1480 is de romaanse zuidbeuk vergroot en kreeg deze een gotisch uiterlijk. Na 1500 werd de sacristie gebouwd en het priesterkoor in gotische stijl verlengd.

De Plechelmusbasiliek is een gewelfde kruisvormige pijlerbasiliek met driezijdig gesloten koor. De oorspronkelijke bouwstijl is laat-romaans. Het middenschip, met ribloze kruisgewelven boven elke traveeplattegrond, heeft aan de oostzijde een priesterkoor met absidiool en twee evenhoge kruisarmen aan de noord- en zuidkant, elk eveneens met een absidiool aan de oostzijde. Voor de bouw van de kerk is Bentheimer zandsteen gebruikt http://www.plechelmusbasiliek.nl/.