Bestuur

 

Patrice van Riemsdijk – voorzitter
Rodney Mooij – penningmeester
Jan Walburg – lid
Herman Euverman – lid

 

Artistieke Leiding
Daniel Rowland

 

Zakelijke leiding
Niels Bijl

 

Comité van Aanbeveling

Mevrouw drs. A.Th.B. Bijleveld-Schouten Commissaris van de Koning
De heer mr. R.S. Cazemier, Ex-burgemeester gemeente Dinkelland

 

Beschermvrouwe
Mevrouw Anny Blenken Blijdenstein

 

Het festival werkt met freelancers en vrijwilligers. Het bestuur is onbezoldigd.

Contact

 

Stichting Stift International Music Festival

Everloweg 1,
7587 MA De Lutte
06 10 13 14 56 (Patrice van Riemsdijk)
06 19 99 40 21 (Rodney Mooij)

info@stiftfestival.com

 

Bank         Rabobank Amsterdam
Account   128252707
IBAN         NL20RABO 0128252707
BIC            RABONL2U
KvK           Kamer van Koophandel  50126482
RSIN         822561918

Jaarrekeningen

Missie

 

De missie van het Stift International Music Festival is om kamermuziek levend te houden voor alle generaties.

 

I.Introductie

 

Het Stift Festival is een kamermuziekfestival van hoog internationaal niveau met zo’n 20-25 musici die jaarlijks vanuit de hele wereld naar Twente komen voor een week van zeer intensieve repetities en concerten. Het festival kent naast de concerten ook masterclasses, een groots opgezet buitenconcert, bijzondere ontmoetingen met minder bekende instrumenten en lezingen.

De intieme middeleeuwse locatie van Het Stift en de Stiftskerk te Weerselo en andere, historische kerken in Twente dragen in hoge mate bij aan de unieke sfeer. Door de persoonlijke, informele toelichting van de musici- vaak door de oprichter van het festival primarius Daniel Rowland zelf-  wordt het publiek meegenomen in de betekenis en uitvoering van de stukken. Ook worden opdrachtwerken geprogrammeerd. De publieke belangstelling voor het festival is groot. De avondconcerten van alle afgelopen elf edities waren steeds uitverkocht. Om een nog groter publiek te bedienen is er een feestelijk afsluitend concert in de open lucht. Daarnaast maakt het festival uitstapjes naar andere steden en worden de concerten gefilmd en uitgezonden o.a. via Brava-TV en internet.

 

II Programmeringsprofiel

 

Daniel Rowland weet ieder festival weer een artistiek programma van het hoogste niveau samen te stellen waarin hij een boeiende groep internationaal gerenommeerde muziekvrienden aan zich weet te binden.

In de laatste jaren bezochten vele topmusici Het Stift: Vioollegende Ivry Gitlis (maar liefst 5 keer), klarinettisten Michael Collins en Chen Halevi, violisten Priya Mitchell en Hugo Ticciati, cellisten David Cohen, Alezander Bailly, Natalie Clein en Floris Mijnders, altisten Joel Waterman en Gareth Lubbe, bariton Henk Neven, de pianisten Natacha Kudritskaya, Bernd Brackman, Marianna Shirinian en Diana Ketler, de contrabassiste Uxia Martinez Botana en de bandoneonisten Marcelo Nisinman en Carel Kraayenhof. Ook biedt het festival kans aan jonge, talentvolle spelers uit de regio die de gelegenheid krijgen met de top musici te spelen en zo podiumervaring op te doen.

Ieder festivaljaar kent haar eigen thema dat de musici uitnodigt om zowel hun bekende werken te spelen alsook ruimte biedt voor experimenten en verdieping. Zo gaf het Stift Festival al meerdere keren een componist opdracht tot het schrijven van een compositie waarvan de wereldpremière plaatsvond op Het Stift. Componisten als Isidora Zebeljan ( viool) en Marcelo Nisinman (bandoneon) werden hiertoe al in de gelegenheid gesteld. Ook zijn bestaande  composities verrijkt met improvisatie van boventoonzang of brengt een minder bekend muziekinstrument als de ud nieuwe interpretaties aan bekende werken.

Rond de Kerst is er de traditie van de Stift Festival Midwinterconcerten. Dit zijn pareltjes van winterse kamermuziek die uitnodigen tot reflectie op een voorbij jaar en inspiratie bieden voor een nieuw jaar.

 

III Programmaonderdelen

 

De aantrekkingskracht van het Stift Festival is ook dat zij zich in het kader van haar missie van andere (kamer)muziekfestivals onderscheidt door nieuwe initiatieven te nemen in de Twentse gemeenschap met andere kunstvormen, zoals dans, theater en musea. Zo streeft het Stift Festival ernaar de klassieke muziek aantrekkelijker te maken voor een jonger en breder publiek door verrassende, nieuwe verbindingen te leggen, zoals bijvoorbeeld de werken van Piazzolla te combineren met dans of het muzikale sprookje Peter en de wolf van Prokofiev te combineren met een workshop maskers maken voor kinderen. Een aantal concerten bevatten de volgende programmaonderdelen:

 

Concert en Masterclass

Onder de enthousiasmerende leiding van Daniel Rowland worden masterclasses viool gegeven aan internationale studenten. De klas wordt afgesloten met het opdoen van podiumervaring tijdens een van de concerten;

 

Concert en natuur

Het festival streeft ieder jaar naar een bijzondere muziekervaring in relatie tot de natuur. Zo wordt er een concert gegeven in het unieke natuurhistorisch museum Natura Docet Wonderryck Twente en is het slotconcert een openlucht concert op Het Stift.

 

Concert en familie   
Het familieconcert is een actieve muzikale ervaring voor jong en oud met speelse elementen als bijvoorbeeld een speurtocht naar de naam van de componist

 

Concert en kunst

Samenwerking met het Rijksmuseum Twenthe biedt het publiek nieuwe perspectieven op de relatie tussen kunst en muziek. Een inleidende lezing omlijst het concert.

 

IV Publieksbereik

 

De ambitie is om een groter bereik (ook geografisch) te realiseren en dit verder uit te bouwen. In 2015 bezochten 1.350 betalende bezoekers het Stift Festival (overall bezetting 85%). De capaciteit van de centrale Festivallocatie de Stiftskerk is helaas beperkt: maximaal 125 bezoekers per concert. Omdat het Stift Festival toch meer bezoekers willen laten genieten van haar programma, worden ook andere locaties met een grotere capaciteit bezocht. Inclusief het afsluitende openluchtconcert streeft het Stift Festival in 2016 naar 1500 bezoekers.

De komende jaren wordt gemikt op 1700 bezoekers en een nog groter bereik via Brava TV, NPO 4 programma’s, YouTube en andere media als bijvoorbeeld livestreaming.